Strona Główna    Aktualności    Media o nas    Filmy    Dojazd    Kontakt
  Menu
  Projekty







CKZ








Kącik Przedsiębiorcy






  Akcje pomocy




  Partnerzy

Uniwersytet Rolniczy
w Krakowie

Wyższa Szkoła
Turystyki i Ekologii
w Suchej Beskidzkiej

Małopolska do celu.eu

Poczet Krakowskiej
Chorągwi Husarskiej

Gminny Ośrodek
Pomocy Społecznej
w Czernichowie

Serwis mojestypendium.pl
  LEGTA La Côte Saint André

Uczniowie ZSRCKU w Czernichowie odkrywają Francję

Uczniowie Zespołu Rolnicze Centrum Kształcenia Ustawicznego w Czernichowie, w dniach od 3 do 9 kwietnia 2016 roku, przebywali w szkole LEGTA La Côte Saint André w regionie Rodan-Alpy we Francji. Efekty wizyty przerosły oczekiwania obu stron. Strona polska została bardzo serdecznie ugoszczona zarówno przez Dyrekcję, nauczycieli jak i uczniów z Francji – wszyscy bardzo starli się, aby czas spędzony we Francji był dla gości jak najbardziej interesujący. Polscy uczniowie mieli niepowtarzalną okazję do zapoznania się z funkcjonowaniem Francuskiej szkoły – brali udział w debatach naukowych oraz lekcjach przygotowanych w celu zaprezentowania im interesujących miejsc, lokalnych produktów, kuchni oraz sztuki regionu. Informacje te pozwoliły uczniom efektywniej wykorzystać czas podczas poszczególnych wyjazdów. Uczniowie spędzali razem wolny czas w formie pikników, wyjść do kawiarni czy imprez organizowanych w szkole takich jak „Mam Talent”, gdzie wszyscy mogli podziwiać talenty uczniów oraz wspólnie potańczyć na dyskotece. Wszystko to spowodowało nawiązanie międzynarodowych przyjaźni.

Pamiątkowe zdjęcie przed siedzibą Szkoły LEGTA La Côte Saint André
Fot. 1. Pamiątkowe zdjęcie przed siedzibą Szkoły LEGTA La Côte Saint André

Wzruszająca była gościnność Francuzów. Otworzyli oni dla polskich gości serca swoich firm, farm, a nawet domów. Niezapomniana była wizyta w gospodarstwie Państwa Claude i Pierre Berger, którzy oprowadzili gości po swojej ekologicznej farmie orzechów, będących lokalnym produktem. Następnie zaprosili na tradycyjny obiad. Wszystkim smakowały przygotowane przez gospodarzy specjały, szczególnie sałatki z soczewicy z dodatkiem mniszka lekarskiego, tradycyjne ciasta orzechowe oraz wiele gatunków lokalnych serów w tym Faisselle – miękki ser podawany z gęstą śmietaną i brązowym cukrem. Do gości dołączyła nawet 100-letnia babcia gospodarzy, która urzekła wszystkich pogodą ducha. Seniorka tak polubiła gości z Polski, że specjalnie dla nich zaśpiewała piosenkę.

Gościnność Francuzów
Fot. 2. Gościnność Francuzów

Uczniowie poznali też historię regionu. Szczególnie interesująca była wizyta w muzeum oraz wykopaliskach Saint-Romain-en-Gal w Vienna, jednym z największych muzeów poświęconych kulturze galijsko-rzymskiej. Można było w nim podziwiać eksponaty związane z życiem codziennym, sztuką i architekturą miasta z okresu Imperium Rzymskiego. Szczególne wrażenie zrobiła kolekcja pięknych, niezwykle oryginalnych mozaik.

Przedstawiciele ZSRCKU w Czernichowie otrzymali zaproszenie do siedziby Rady Regionalnej Auvergne-Rhône-Alpes, gdzie podejmowane są najważniejsze decyzje związane z rejonem. Zobaczyli salę obrad, gdzie na co dzień zasiada 240 członków rady i uzyskali informacje na temat pracy Rady Regionalnej, jej zadań, kierunków rozwoju miasta oraz współpracy międzynarodowej z Polską. Uczniowie mieli niepowtarzalną okazję zapoznania się z najnowszymi technologiami i trendami w dziedzinie budownictwa ekologicznego – poznali rozwiązania zastosowane w gmachu siedziby Rady oraz zobaczyli budynki plus-energetyczne tzn. wytwarzające nadwyżkę energii. Które powstały w najbliższej okolicy.

Sala obrad Rady Regionalnej Auvergne-Rhône- Alpes
Fot. 3. Sala obrad Rady Regionalnej Auvergne-Rhône- Alpes

Ciekawym doświadczeniem było odkrywanie Lyonu podczas podróży po tym wspaniałym mieście różnymi środkami transportu – metro, tramwaj i wreszcie piesze poszukiwanie restauracji z tradycyjną kuchnią francuską. Był to praktyczny sprawdzian umiejętności radzenia sobie w obcojęzycznym mieście. Ukoronowaniem pobytu w Lyonie był wieczór w restauracji „Bouchon Lyonnais” serwującej tradycyjne dania z okolic Lyonu, i degustacja tradycyjnej potrawy - quenelle.

Restauracja Bouchon Lyonnais w Lyonie
Fot. 4. Restauracja Bouchon Lyonnais w Lyonie

Uczniowie z Polski odwiedzali lokalne farmy, aby poznać tajniki powstawania tradycyjnych produktów regionu. W Voiron odwiedzili piwnice, w których dojrzewa likier Chartreuse. Produkowany jest on od 1737 roku, tylko w dwóch kolorach - żółtym i zielonym. Powstaje w jedynym miejscu na świecie, z mieszanki aż 130 ziół. Jego receptura, opracowana przez milczących mnichów z zakonu Kartuzów, jest utrzymywana od wieków w tajemnicy. Zna ją jedynie dwóch mnichów, którzy przekazują tajemniczą recepturę wyłącznie swoim następcom.

Uczniowie poznawali też smaki Francji - sery Saint Marcellin czy Tomme de Savoie, wędliny np. Saucisson – podsuszana dojrzewająca kiełbasa wieprzowa oraz wiele innych regionalnych produktów.

Lokalne przysmaki
Fot. 5. Lokalne przysmaki

Z kolei Grenoble dostarczyło niezapomnianych wrażeń, zwłaszcza podczas przejażdżki kolejką linową. Z górnej stacji uczniowie podziwiali niesamowite widoki na miasto i pasmo Alp w tle.

Panorama Grenoble
Fot. 6. Panorama Grenoble

Przyjęcie pożegnalne zorganizowane dla gości z Polski pokazało jak ważna była ta wizyta dla stron Francuskiej. Wzięli w nim udział, Dyrekcja szkoły LEGTA La Côte Saint André, nauczyciele, uczniowie oraz przedstawiciele Towarzystwa Rozwoju Współpracy Międzynarodowej (Animation Coopération Internationale) Pan C.Miolan (przedstawiciel regionu Rodan-Alpy) i Pan M.OBERHEIDEN (przedstawiciel na szczeblu krajowym). Swoją obecnością pożegnanie uświetnili również Burmistrz La Côte St André, M.GUHLON oraz właściciele farm odwiedzanych przez polskich uczniów. Spotkanie było okazją do podsumowania wizyty. Wszyscy przyznali, że wizyta była interesująca, pouczająca zarówno dla uczniów z Franci jak i z Polski. Obie strony wyraziły chęć kontynuowania i poszerzania współpracy międzynarodowej. Wymieniono pomysły na dalszą współpracę.

Pamiątkowe zdjęcie z uczestnikami spotkania pożegnalnego
Fot. 7. Pamiątkowe zdjęcie z uczestnikami spotkania pożegnalnego

Również droga powrotna prowadząca przez Alpy dostarczyła niezapomnianych wrażeń dzięki pięknym widokom rozpościerającymi się po obu stronach trasy. Przystanek w Chamonix był okazją do wyjazdu kolejką linową na szczyt Aiguille du Midi. W ciągu 20 min z wiosennych dolin uczniowie przenieśli się do zimowej krainy na szczytach Alp, gdzie na wysokości 3842 m n.p.m. panowała temperatura -10C i padał śnieg! Dookoła rozpościerały się zapierające dech w piersiach widoki na pasmo najwyższej góry w Europie Mt Blanc (4810 m n.p.m.).

Na dachu Europy
Fot. 8. Na dachu Europy – szczyt Aiguille du Midi ( 3842 m n.p.m.)

Uczniowie z Polski przyznali, że wizyta w Francuskiej szkole była wspaniałym doświadczeniem. Obserwacje lekcji, wspólne debaty oraz zwiedzanie sprawiły, że dużo dowiedzieli się o tym rejonie Francji, zwyczajach, edukacji, kulturze, gospodarce i kuchni tego kraju. Z pewnością nie byłoby to możliwe podczas typowego wyjazdu turystycznego. Francuzi bardzo chętnie pokazywali bogactwo swojego regionu.

Wspólne zajęcia w szkole
Fot. 9. Wspólne zajęcia w szkole

Dzięki międzynarodowej wymianie, uczniowie z ZSRCKU w Czernichowie, którzy w niej uczestniczyli są zmotywowani do działań na rzecz współpracy międzynarodowej oraz nauki języków obcych. Wyjazd pokazał im, że znajomość języków obcych jest kluczem do odkrywania świata, poznawania innych kultur oraz poznawania interesujących ludzi. Natomiast odkrywanie Świata zwiększa tolerancję wobec przedstawicieli innych kultur.

Wyjazd nie byłby możliwy bez pomocy Pana Ireneusza Spychalskiego właściciela firmy „Welcome Tourist” z Wrocławia, który bezinteresownie pokrył koszt transportu oraz ubezpieczenia uczestników. Składamy Serdeczne podziękowania!

Informacja o wizycie uczniów ZSRCKU na stronie Francuskiej Szkoły

Koordynator Wymiany Mariusz Wójcik
  Logowanie
Nazwa Użytkownika

Hasło



Zapomniane hasło?
Wyślemy nowe, kliknij TUTAJ.
  Poczta
Poczta
  Facebook